USA: Kritik men inga åtgärder mot Egypten

1:33 min

USA fördömer i starka ordalag våldet i Egypten, men det kommer inget besked om några konkreta åtgärder mot landets militärledda övergångsregering. USA:s utrikesminister John Kerry säger att situationen i Egypten är beklaglig.

– Dagens händelser är beklagliga, vi uppmanar övergångregeringen att respektera mötesfriheten och vi vill också se att undantagstillståndet i landet upphör snarast, sa John Kerry i går eftermiddag, amerikansk tid.

Men det har inte kommit något besked om ifall USA planerar några konkreta åtgärder mot regimen, som att till exempel dra in de 1,3 miljarder dollar som de ger den egyptiska militären i stöd varje år.

Obama-administrationen har aktat sig för att kalla maktövertagandet i det strategiskt viktiga Egypten för en militärkupp, något som skulle tvinga USA att dra in stödet.

En talesman för Vita Huset säger att de håller fast vid att det inte vore i USA:s säkerhetspolitiska intresse att göra det nu, men att de fortsätter att utvärdera det ekonomiska stödet till Egypten.

Utrikesminister John Kerry sa också i går att de stödjer det egyptiska folket.

– USA stödjer det Egyptiska folkets förhoppningar om en snabb övergång till en inkluderande, demokratiskt vald civil regering, sa utrikesminister John Kerry.