"Flera kan ansvara för Hariris död"

I Libanon florerar nu teorierna kring vem som bär skulden för attentatet som dödade den förre premiärministern Rafik Hariri och flera andra personer i måndags. Chefredaktören för den största engelsktalande tidningen i regionen säger att det finns många tänkbart ansvariga, inte bara Syrien.

– Det kan vara israelerna, det kan vara de i Libanon som inte vill se en förändring och det kan också vara någon i Syrien, antingen i regeringen eller någon fristående. Alla är de tänkbara gärningsmän och alla är de en del av vårt politiska arv, säger Rami Khouri, chefredaktör för tidningen Daily Star.

Den som bär skulden ville skapa kaos och riva upp gamla sår, säger han också.

Pressa ut Syrien
Svallvågorna efter dådet kommer nu på många plan, säger Rami Khouri. Dels påverkas samspelet mellan Libanon och grannlandet Syrien och dels griper västvärlden tillfället att pressa Syrien att dra sig ur Libanon, både politiskt och militärt.

Viktigast är ändå den interna debatten i Libanon. Om någon månad planeras val och allt fler kräver högljutt att Syrien ska släppa sitt inflytande över det mindre grannlandet.

– Vi vet inte hur stort stöd oppositionen egentligen har bland folket, men det är en trovärdig opposition, säger Rami Khouri.

Dagens Beirut har beskrivits som ett schackbräde där alla världens underrättelsetjänster har ställt upp sina pjäser, likt österrikiska Wien efter andra världskriget.

Planeringen döljs
Rami Khouri tror att även om det klarläggs vem som utförde själva attentatet, kommer vi aldrig att få veta vem som planerade det.

Den stora frågan är vem som tjänade på Hariris död.

– Man kan argumentera för många olika grupper, men egentligen hade ingen något att vinna på att mörda en symbolfigur som Rafik Hariri, säger chefredaktören på Daily Star, Rami Khouri.

Caroline Salzinger, Beirut
caroline.salzinger@sr.se