Centerpartiets internationella stiftelse kan behöva betala tillbaka biståndspengar

1:46 min

Centerpartiets internationella stiftelse kan komma att behöva betala tillbaka hela eller delar av de biståndspengar som man inte kunnat redovisa och som Ekot rapporterade om i morse. Polisutredning pågår kring brister i redovisningen av sammanlagt 3,2 miljoner, använda 2009-2010 i ett biståndsprojekt i Irak.

– Är det så att en slutredovisning inte kan göras har vi naturligtvis möjligheter, och också skyldighet, att återkräva medel som har utbetalats, säger Johan Norqvist, ansvarig handläggare på Sida.

Johan Norqvist säger att Sida har en skyldighet att återkräva medel som inte kan redovisas. I fallet med Centerpartiets demokratiprojekt i Irak 2009-2010 är det 3,2 miljoner kronor som skulle ha redovisats förra sommaren.

Sida avvaktar polisutredningen innan beslut om eventuellt återkrav kan fattas, säger Johan Norqvist.

Att ett parti inte kan redovisa utgifterna för biståndssatsningar och misstänker att brott kan ligga bakom brister i redovisningen är mycket ovanligt, enligt Johan Norqvist på Sida:

– Det är väldigt ovanligt, jag har inte varit med om det.

Centerpartiets demokratisatsning i Irak har skötts av Centerpartiets internationella stiftelse. Stiftelsen polisanmälde projektet förra sommaren.

Ekobrottsmyndigheten arbetar med utredningen för högtryck, säger Katinka Wall som är pressansvarig. Men polisutredningen väntas inte vara klar förrän tidig höst, säger hon.

Riksdagspartierna som funnits i riksdagen mer än en mandatperiod har rätt till biståndspengar för att stödja systerpartier i andra länder, men kan även söka medel för bredare satsningar. Totalt går 80 miljoner kronor per år till biståndsprojekt som riksdagspartierna hanterar, säger Johan Norqvist på Sida.

När det gäller Centerpartiets biståndssatsning under flera år i Irak är det två projekt som har stora brister i redovisningen och där det finns misstankar om att pengar försvunnit genom brott. Det är ett projekt som stött ett systerparti till Centerpartiet i Irak och ett som stött ett FN-förbund i Irak.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani med rötter i Irak har tillsammans med sin pappa Abid Alsahlani lett projekten. Pappan är partiledare för det parti som fått stöd och Abir Al-Sahlani var då anställd som politiskt sakkunnig hos Centerpartiet.

Hon säger idag i ett sms till Ekot att hon varken vill eller kan kommentera frågan under pågående utredning. Inte heller partiledaren Annie Lööf vill svara på Ekots frågor.