Marianne Lindberg de Geer vill ställa ut Pål Hollender och tv-spel

3:42 min

Idag blev det klart vilka som blir de nya cheferna på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Marianne Lindberg de Geer blir ny chef för konstområdet och hon vill att konstutbudet ska locka fler från fler håll:

– Jag har alltid vurmat för tv-spel och tv-spelsestetik. Det står ju utanför konsten även om det färgat av sig på musiken, bildkonsten, graffitin. Så vi kanske har ett spelkonvent här 2016 - med folk som sover på pizzakartonger. Och sedan hittar de hit, jag vill att folk ska våga oss in hit i huset igen.

Finns det några särskilda konstnärer som du redan nu vet skulle komma hit och ställa ut?

– Ja men det vill jag inte säga vilka. Men jag kommer göra utställningar som inte kommer ha varit sedda förut i vårt konstliv. Det ska finnas en anledning för de som går på de andra ställena att komma hit.

2010 sa du att det var tjänstefel av Moderna Museet att inte ställa ut Anna Odell, Lars Vilks och Pål Hollender - kommer vi att få se dem på Kulturhuset Stadsteatern nu?

– Absolut, jag är inte främmande för Pål Hollender, tvärtom, jag tycker att han är en mycket intressant konstnär. Det är också typiskt att han har slutat. Vad får finnas i vårt konstliv? Hur mycket tål vi i Sverige. Åh gud, det finns så mycket kul att göra, bara vi börjar prata så går jag igång.

Marianne Lindberg de Geer ska även få stöd i en ny designchef som ännu inte har utsetts. Johan Wirfält blir chef för den nya debattscenen och kommer senast från jobbet som redaktör på Sveriges Televisions Debatt. Han får även i uppdrag att se över Kulturhusets filmutbud.

– En film kan vara en utmärkt utgångspunkt för en debatt. Så det kan säkert bli så att vi kör en film och har en debatt efteråt.

Finns det någon skillnad på en debattscen och en kulturdebattscen?

– Den senare låter som att den är lite snävare. Då har man redan sagt att debatten bara handlar om kultur, så att säga. Men det kommer nog bli både kulturdebatt och allmänpolitisk debatt här. Jag hoppas att vi ska få till spännande och svängiga debatter som fler personer än bara politiknördar är intresserade av att ta del av och delta i.

Musiken har fått två chefer i Sarah Riedel och Nils Landgren, båda med bakgrund i jazzmusiken. Men vd Benny Fredriksson tror att utbudet ändå kommer att bli brett:

– Det är en tillfällighet - jag menar till och med att man kan göra en barockkonsert men som har en samtidsanalys.

Redan på presskonferensen ifrågasattes det faktum att ingen av de nya cheferna har utomeuropeisk bakgrund. Det är något som Benny Fredriksson beklagar.

Vad kunde ni ha gjort bättre för att locka fler sökande med olika bakgrunder?

– Ja vi hade faktiskt en person som vi tänkte på, men så blev det inte?

Hur ser det ut på sökandebasen, finns det personer bland de sökande som har andra erfarenheter?

– Vi har haft väldigt väldigt få, tyvärr. Men vi har också sökt upp personer aktivt för att få det som vi är ute efter - minnen, erfarenheter, bakgrunder - men vi har inte kommit ända fram.

Ny danschef är förhandstippade Kenneth Kvarnström och litteraturchef blir Ingemar Fasth som sedan tidigare har varit chef på den internationella författarscenen. Tjänsterna är tidsbegränsade till fyra år utom för Marianne Lindberg de Geer vars kontrakt är kortare.