Sjöbodsbråket i Mellerud är över- Norra hamnen är klar

2:14 min

Efter sex år är det nu dags för att sätta punkt för bråket kring sjöbodarna i Sunnanå hamn utanför Mellerud.

127 sjöbodar varav 48 flytande har sysselsatt kommun, länsstyrelse, åklagare och domstolar under flera år.

Nybyggda Norra hamnen , dit 16 flytande sjöbodar har flyttats, står klar och på söndag är det dags för invigning med landshövding Lars Bäckström.

Utsikten över den nya hamnen och Vänern är bländande. Men det har varit en lång väg för att nå den idyllen. 2007 fick Melleruds kommun en kraftig bakläxa av länsstyrelsen för detaljplanen till de 127 sjöbodarna som byggdes 2006 och framåt.

Framförallt gällde kritiken de 48 flytande sjöbodarna som låg i hamninloppet. Länsstyrelsen påpekade att de stred mot detaljplanen som talade om förråd men som blivit fritidsboende. Senare fälldes hela byggnadsnämnden och stadsarkitekten för tjänstefel i både tingsrätt och hovrätt.

Efter långa diskussioner har det blivit en ny detaljplan där nya norra hamnen grävdes ut och dit forslade man 16 flytande sjöbodar som kommun köpte ut för 16 miljoner från exploatören.

– De 16 bodar vi köpte, säljer vi för ett bättre pris än det vi köpte dem för. Slutnotan för hela Sunnanå hamn är svår att uppskatta men när samtliga sjöbodar är sålda kommer det att hamna strax över 10 miljoner av de kommunala medlen, säger det centerpartistiska kommunalrådet Robert Svensson.

Kritiken har varit hård mot Melleruds kommun som missade i sitt planarbete.

– Kommunchef Ingemar Johansson och jag har blivit väldigt hårt attackerade. Vi har trott på projektet och Melleruds kommun behöver utveckling och det här är utveckling, säger Robert Svensson.

På söndag inviger landshövdingen Norra hamnen och sjöbodsägaren Jan Sääf har åkt från Stockholm för att vara på plats.

Han köpte den flytande sjöboden 2007 just innan länsstyrelsen började agera.

– Det var inget jag kände att man behövde kontrollera eller ifrågasätta utan det blev en obehaglig överraskning, säger Jan Sääf om länstyrelsens hårda kritik av kommunens planarbete.

Vad betyder invigningen för dig?

– Det känns bra och nu har allt ordnats upp. Man sätter en punkt för det tråkiga som har varit, säger Jan Sääf.