Kairo stålsätter sig inför våldsam fredag

1:43 min

Egypten gör sig redo inför de protester som väntas i samband med fredagens bön. Allvarliga sammandrabbningar över hela Egypten då det muslimska brödraskapet kallat till stora demonstrationer.

De kallar till en fredag av vrede och "vredens marsch", och tonläget inför dagens demonstrationer är skarpt.

Det muslimska brödraskapets talesperson Gehad ElHaddad antyder att efter allt som hänt, alla döda så är känslorna bland deras anhängare så kraftfulla att det är svårt att längre ha kontroll över vad de gör.

Den egyptiska inrikesministern Mohamed Ibrahim, med ansvar för polisen, säger att polisen fått instruktioner att direkt skjuta med skarp ammunition mot de som attackerar regeringens byggnader.

Flera regeringsbyggnader har satts i brand det senaste dygnet, jag såg själv igår ett av finansdepartementets hus med svartfläckiga fasader och utanför stod flera helt utbrända bilar och minibussar.

Nu kommer det också fram mer och mer uppgifter om vad som egentligen hände under det första dygnet efter det att den egyptiska polisen slog till mot de torg som Mursis folk belägrat i 6 veckor.

Antalet döda stiger hela tiden, enligt myndigheterna är det nu över 600, men då är det oklart om man ens räknat de över 200 kroppar som ligger staplade i en moské inte långt från tältlägret som tömdes.

De kropparna finns och är räknade av fler, de andra siffrorna är så klart omöjliga att verifiera och kommer att stiga.

Vad som hänt den kristna koptiska befolkningen under det första dygnet börjar klarna.

Tjugo kyrkor har bränts helt eller delvis och minst 300 koptiska affärer, hem och lokaler plundrades, enligt Amr Abdelrahman, som jobbar på Egyptian Initiative for Personal Rights, en organisation som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter.

Under dagens demonstrationer är Abdelrahman orolig för att attackerna mot kopterna kommer att bli än fler.