Analys: Risk att brödraskapet tappat kontrollen

2:11 min

Risken för våld är uppenbar och stor i dag – frågan är i vilken form, skriver Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. Muslimska brödraskapet uppmanar till fredliga demonstrationer i Kairo, säger de. Samtidigt råder undantagstillstånd och den militärledda regeringen har gett besked att man kommer all makt för att konfrontera brödraskapet. Man har auktoriserat användandet av skarp ammunition.

Frågan är naturligtvis om man alls kommer få ihop något som liknar början på en demonstration, om man kommer att tillåtas göra det eller om man med våld kommer stoppas redan där.

Den andra frågan är i vilken mån brödraskapet kontrollerar sina anhängare.

Brödraskapet är så hårt slaget. Det är så många döda och de politiska ledarna är frånvarande och tysta. De är antagligen fängslade eller håller sig undan.

Risken är att den här rörelsen, som alltid varit känd för sin disciplin och organisation, har tappat kontrollen och att vreden är så stark att den inte går att kontrollera. Att ingen kan styra de här anhängarna, och att de tar till våldsamma metoder.

Attackerna mot kristna kopter i Egypten ligger nu på en nivå, säger många, som vi inte sett på decennier. Där är riskerna väldiga.

Många islamister lägger skuld på kopter och tar ut sin hämnd på dem, med motiveringen att de stödde det militära övertagandet och störtandet av Mursi. Och att de därför bär skuld.

Kopterna är lätt identifierbara mål och ett mjukt mål för attacker – mot kyrkor, affärer, skolor och så vidare.