SSWC på Tjärö

"Jag trivs bäst i öppna nätverk"

1:22 min

Sveriges största konferens om den sociala webben är igång på Tjärö utanför Bräkne-Hoby. Nio till ett sände live från Sweden Social Web Camp i förmiddags. Det blev en härlig blandning av geek-allsång, Donkey Kong, it-säkerhet och livemusik. Se film och bildspel här!

Förra året var P4 Blekinge på plats under Sweden Social Web Camp. 

Lyssna på sändningen i sin helhet här.

"Jag trivs bäst i öppna nätverk, gratis wifi vill jag ha

så att jag kan kolla Twitter, och min Facebook varje da’

Jag trivs bäst i öppna nätverk, där min data får hög fart

Där bilder laddas upp direkt och allt är underbart."

Ett trettiotal av SSWC:s deltagare stämde strax efter klockan 11 på fredagsmorgonen in i en alldeles egen allsång, speciellt utformad för "internetgeeks". Med näsorna i mobilerna för att följa med i texten framförde de Lundell-låten i helt ny tappning. 

– Vi har haft en hemlig facebookgrupp där alla deltagare bidragit till allsångstexter, berättar Nina Björkman som dirigerade sången. 

Strax före klockan 11 besökte Kim Holm båten Albanus, där en av dagens alla sessions pågick. Den gick under temat "Utvecklingens psykologi".

– Känslor som "kommer jag att klara av det här" är lätta att få när all ny teknik kommer, beskriver Emil Öberg, som deltog i sessionen. 

Orsaken till att han gillar SSWC så mycket är att det känns mer som en stor fikapaus än som en konferens, berättar han.

– Det är i fikapausen man oftast får till de mest intressanta samtalen. Här är det som en enda lång fikapaus, säger han. 

Innan det intervjuade Jenny Lindeborg Patrik Fältström, som bland annat arbetar som rådgivare åt it-ministern och var med och byggde upp nätet som användes vid OS i London 2012. Han hade en del kritik att bjuda på. 

– Kommunerna borde ta större ansvar för tillgången till bredband på landsbygden, säger han. 

Grundarna av Sweden Social Web Camp, Kristin Heinonen och Tomas Wennström hann stanna till några minuter innan de hastade vidare för att dra i konferensens alla trådar. Enligt Tomas Wennström är en av årets hetaste frågor den om säkerhet.

– Vad man kan göra för att skydda sig på nätet kommer att diskuteras mycket, bland annat i kölvattnet av Snowdenaffären. Just nu pågår en session om kryptering och säkerhet här bakom oss, säger han.

Enligt Kristin Heinonen kommer det också att snackas mycket om övergången från dator till mobil.

– Hur utvecklar man till exempel en företagstjänst för mobil användning? säger hon.

En annan person som har fullt upp är Lasse Bylin, vd för Tjärö och Guö Värdshus. Han är tillsammans med Jenny Bylund ansvarig för att deltagarna på campet är mätta och glada.

– Igår körde vi hit 100 kilo carbonara, berättar han.

Han tycker att det är jättekul med ett så stort intresse för konferensen.

– Blandningen av folk tillsammans med öns "Bullerby-stämning" är väldigt rolig, säger han.

Lyssna på "geek-allsången" här: 

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Jenny Lindeborg
jenny.lindeborg@sverigesradio.se

Kim Holm
kim.holm@sverigesradio.se