MÁLÁGE/ MALÅ

Jörgen Stenberg släpper sin första jojkskiva efter många år som artist

3:04 min

Jörgen Stenberg från Malå släpper nu sin första jojkskiva. Det är ett arbete som har pågått sedan många år tillbaka. För två år sedan gick han ut med i Sameradion att han skulle släppa skivan men berättade senare att skivsläppet blev försenat. Men nu är alltså tiden inne igen och ikväll spelar han vid en enklare middag och imorgon är det dags för releasekonsert.

Skivan var som en dröm som bara flyttades fram hela tiden men nu har drömmen blivit verklighet. Han har valt traditionella jojkar som han hittat i olika arkiv men även jojkar han själv har gjort.

- Väldigt personligt är det faktiskt. Det känns som om jag delar med mig ganska mycket av mig själv privat. 

Den största utmaningen i arbetet med skivan har varit att han har så mycket annat som han har jobbar med. Arbetet med skivan har hela tiden blivit avbrutet av andra jobb. De första jojkarna blev klara redan 2002. 

- Det är viktigt att sätta punkt och säga att så här låter det nu, ett avstamp i tiden, säger Jörgen Stenberg.

Jörgen Stenberg från Malå är en känd skogsamisk jojkare som länge jojkat. Idag fredag ges skivan ut i Malå under den samiska veckan som pågår där just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio