"Borde inte vara OS-ambassadör"

1:19 min

Jelena Isinbajeva gick till attack mot Emma Green Treagro, när svenskan tog ställning mot de ryska anti-gay lagarna. Nu kritiseras Isinbajeva för sitt uttalande.

Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer målande naglarna i regnbågsfärger, för att ta ställning mot de ryska anti-gay lagarna.

Det fick den ryska superstjärnan Jelena Isinbajeva att gå i taket.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, sa hon på en presskonferens.

Nu kritiseras Isinbajeva för sitt uttalande. I BBC går den engelska mångkamparen Louise Hazel till hårt angrepp, och menar att Isinbajeva inte borde få ha kvar sitt uppdrag som ambassadör för ungdoms-OS.

– Jag är i djup chock. Internationella olympiska kommittén borde verkligen se över hennes position. Det måste vara det första för dem att göra efter mästerskapet. Som ambassadör ska man föregå med gott exempel, och det gör hon inte. Jag skulle vara orolig om mina barn, eller nästa generations friidrottare, hör Isinbajevas uttalande och tänker att det är acceptabelt att tycka så, säger hon.  

Hazel säger även att Isinbajeva är homofobisk, när hon säger sig stå bakom lagarna.

400-metersikonen Michael Johnson menar att Isinbajeva visar bristande omdöme.

– Hennes åsikt är väldigt bristfällig, säger han till BBC.

Storbritanniens olympiska mästare i sjukamp från 2000, Denise Lewis, fyllde i.

– Hon är uppenbart inte i kontakt med resten av världen.