Brösarp

Brösarps uterink lyfts med vit färg

1:31 min

I Brösarp laddar man redan för fullt inför vinterns hockeysäsong. Uterinken i byn lyser nämligen kritvit efter att hela asfaltsytan målats vilket ska ge en längre säsong på is.

Företaget Cleanosol målar till vardags trafiklinjer på vägarna, men befann sig alltså plötsligt på uterinken i Brösarp.

– Det är lite ovanligt att måla väglinjer på en hockeyrink. Det är första gången vi gör något sådant här. Jag har varit på företaget i 27 år och jag har aldrig hört om något liknande, säger Thomas Anderasp som ägnade hela dagen åt att köra målningsmaskinen över asfalten.

I Norrland är desto vanligare att underlaget på isytor målas vita, men i Skåne är uterinken i Brösarp ett ganska exotiskt inslag som nu ska erbjuda skridskoåkarna en betydligt längre säsong.

– Den vita färgen gör att inte underalget absorberar värme som den svarta asfalten gör. Den har högre albedo som man säger. Vi har haft problem när det varit många minusgrader i luften men sol, då smälter isen, förklarar Peter Andersson från Brösarps IF:s hockeysektion, som ansvarar för rinken.

Rinken har på sistone fått en rejäl ansiktslyftning. Hockeysektionen har med stöttning av Tomelilla kommun och lokala företag sett till att även elektriciteten bytts ut för belysningen och träsargen har renoverats och tjärats in. Men det sistnämnda är inte riktigt färdigt eftersom både tjära, linolja och terpentin tagit slut och mer just nu efterlyses.

Totalt 340 liter vit färg borgar nu för bättre isäsonger, men egentligen är drömmarna större än så i Brösarp.

– Konstfruset absolut och gärna ishall, men vintern som kommer får vi nöja oss med det här, säger Peter Andersson.