ÄNGELHOLM

Bybor tar över Tåstarps skola

1:34 min

Turerna har varit många sedan Ängelholms kommun föreslog att den gamla skolbyggnaden i Tåstarp skulle säljas. Men nu verkar det som att byborna själva till sist kommer att få ta över byggnaden.

Det gamla vackra tegelbyggnaden fungerar som en samlingspunkt i Tåstarp, Gånarp och Toarp, och den betyder mycket för många bybor. Så mycket att man nu har kämpat i nästan ett och ett halvt år för att den också i framtiden ska kunna vara en mötesplats.

För ungefär två år sedan föreslog  kommunen att byggnaden skulle säljas, eftersom man menade att kostnaderna för byggnaden var för höga. Och som en följd av det startades föreningen Vi i skolan, med syfte att säkerställa att byggnaden skulle förbli en samlingspunkt för byborna.

Efter många turer hit och dit så verkar man nu äntligen ha nått en lösning. På ett möte här om dagen framkom det att föreningen får möjlighet att hyra, och därefter köpa byggnaden av kommunen. Toarpsbon Sofia Karlsson var med på mötet:

– När jag kom hem på kvällen kom mina söner springande och sa "mamma, mamma, får vi behålla skolan nu eller?" Jag känner att vi som bor här har en skyldighet att ta till vara på det här arvet som vi faktiskt har i våra händer.