Rekrytering till radikala grupper i Syrien fortsätter

2:13 min

Rekryteringen av personer i Sverige till radikala grupper i inbördeskrigets Syrien fortsätter. I våras uppgav Säkerhetspolisen Säpo att ett 30-tal personer åkt för att strida i Syrien. Och resorna fortsätter, säger ledarskribenten på Svenska Dagbladet Per Gudmundson, som särskilt bevakar den här gruppen unga män.

– Ja, det kan jag se. En individ som jag följt reste till Syrien så sent som i juli, säger Per Gudmundson, som på sin blogg har skrivit mycket om islamistisk terrorism och om personer som rest iväg för att kriga utomlands.

I våras talade Säpo om att det är ett 30-tal personer som rest till Syrien under ett och ett halvt års tid för att ansluta sig till al-Qaida-inspirerade grupper, och när SR International tar kontakt med dem nu är det fortfarande den siffran de hänvisar till.

Av dem som rest till Syrien har Per Gudmundson identifierat 15 personer, men bara en av dessa är faktiskt född i Syrien.

-- En tredjedel härstammar från Libanon, och där är några palestinier från Libanon. Men det finns också personer som är födda i Filippinerna eller Marocko. Alla de här har naturligtvis bott i Sverige, men alla är väl inte svenska medborgare, säger han.

Alla de här femton har stridit mot Bashar al-Assads regim, och flera har anslutit sig till kända jihadistiska grupper, som till exempel Jabhat al-Nusra, säger Per Gudmundson.

Säpo ser flera problem med de här resorna. Dels utgör personerna ett hot i Syrien, och Sverige har ett internationellt åtagande att motverka terrorism oavsett var terrordåden sker. Dels kan de bli ett framtida hot mot Sverige om de återvänder. Åtminstone en har också återvänt hem, säger Per Gudmundson. Enligt hans källor handlar det om flera. Men en rad av dem som rest från Sverige har också dött i strid.

– Det beror lite på hur man räknar. Men åtta personer har dött som en följd av det syriska inbördeskriget. En av dem dock i strid i Libanon, säger Per Gudmundson, bloggare om terrorism och ledarskribent på Svenska Dagbladet (en tjänst som han för närvarandde är tjänstledig från)