Skäggmodet ger kris i rakindustrin

1:57 min

Allt fler män i västvärlden väljer att odla skägg och det har nu lett till kris i den industri som tillverkar rakprodukter. Det framgår av en färsk rapport från branschorganisationen Euromonitor International.

I takt med att skägg har blivit allt mer socialt accepterat och att skägg till och med tillåts på arbetsplatser har jätteföretag som Gillette fått se en rejält minskad efterfrågan på rakprodukter. Detta har i sin tur lett till kraftiga prishöjningar, som kompensation.

En fempack rakblad kan kosta en rejäl slant idag, både i Europa och i USA. Den vikande försäljningen av rakprylar i Europa kopplas även till den pågående ekonomiska krisen.

Gillette, som ägs sedan 2005 av hygienjätten Procter and Gamble, har 60 procent av världsmarknaden, och på vissa delmarknader är andelen uppåt 80 procent. Utvecklingen har öppnat för lågprisalternativ som Bic och Super-max som ökar sina marknadsandelar i Asien.

I Asien har rakindustrin en annan utmaning. Kinesiska mäns relativt ringa hårväxt i ansiktet har gjort att efterfrågan på rakprylar alltid har varit låg.

I den andra asiatiska jätten, Indien, med mer skäggväst, syns nu en ny trend, som branschen hoppas på. I takt med urbaniseringen har män från den snabbt växande medelklassen lagt om stil och börjat raka sig som en slags klassmarkör, enligt den modeförebild som gällde i väst, nyligen i alla fall.

I Europa och USA har billiga engångsprodukter vuxit kraftigt men anses sakna kvalitet för rakning av haka och kind. Däremot rakar män i väst allt oftare av sig övrigt kroppshår och till det duger även billiga engångshyvlar.

Just nu håller branschen andan och hoppas att den skäggiga stilen snart ska bli omodern igen.