Moderaternas Fredrik Reinfeldt vill sänka skatter

1:40 min

Det var sänkta skatter för hela slanten, när moderatledaren Fredrik Reinfeldt i dag höll sitt traditionella sommartal i Gustavsberg utanför Stockholm. Ett femte jobbskatteavdrag och höjd gräns för när statsskatt tas ut kostar sammanlagt 15 miljarder. Men några utgiftsökningar blir det inte.

Sist i raden bland partiledarna i alliansregeringen var det i dag moderaternas Fredrik Reinfeldt som höll sommartal. Traditionsenligt ägde det rum i Gustavsberg utanför Stockholm.

-- Stefan Löfven har redan förklarat, att när det här väl är på plats, då ska det få stanna där. Jag fattar inte det här. Hur kan det, när vi föreslår det, vara någonting som ingen behöver, men när det väl är genomfört då är det något som nästan ingen kan förlora? Får ni ihop det där? Nej. Det finns ett ord för sånt, hyckleri! Sade Fredrik Reinfeldt.

– Att låtsas som om ingen behöver det, men när det väl är genomfört då är det omistligt för alla. Det är den moderna svenska socialdemokratin, fortsatte  moderaternas partiledare i sitt tal.

16 miljarder vill moderaterna använda till sänkta inkomstskatter nästa år, i budgetförhandlingarna med de andra tre allianspartierna under augusti. Det femte jobbskatteavdraget kostar 12 miljarder.

Att höja gränsen för när statlig skatt ska tas ut, från dagens 36 000 i månaden till 37 500 i månaden, kostar 3 miljarder. En miljard går till sänkta skatter för landets pensionärer.

Socialdemokraterna är kritiska till detta femte jobbskatteavdrag. I sin alternativa budget i höst, så vill de använda pengarna inom den offentliga sektorn i stället.

Samtidigt lovar de att inte återställa skattesänkningen om det blir en rödgrön regering efter valet nästa år. Det kallade Reinfeldt för hyckleri, i sitt sommartal i Gustavsberg i dag.

Men det kom svar på tal, "kasta atombomber i kristallhus", kommenterade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

– Ja, det är ju väldigt märkligt av statsministern att säga på det sättet, därför att moderaterna är ett parti som röstat emot i princip varenda välfärdsreform som genomförts i Sverige. Röstat nej till det i riksdagen, men sedan har Fredrik Reinfeldt, som statsminister, inte rivit upp de reformerna. Det där är som att kasta sen i glashus, eller kanske faktiskt närmare att kasta atombomber i kristallhus, kommenterade Magdalena Andersson.