Karlskrona

Går samman i kamp mot friskolor

1:19 min

Nu tar dom kommunala skolorna på trossö gemensam kamp mot friskolorna. Och för att lära sig samarbeta samlades all personal, 370 stycken, i repslagarbanan för att göra rep på gammaldags vis. Ett hantverk som kräver just samarbete.

Bertil Karlsson, rektor på Rosenfeltskolan och Apöskolan, ser positivt på samarbetet.

-- Jag tror att vi kommer att hitta en gemensam plattform för all vår personal. Vi kommer ha gemensamma studiedagar, kompetensdagar, bilda nätverk och så vidare. Givetvis kommer de ge avtryck i verksamheten, våra brukare kommer bli mer nöjda, både elever och föräldrar.

Varför är det så viktigt att samarbeta?

– Det är just då vi blir starka och dra nytta av våra fördelar, säger Bertil Karlsson.

Populära friskolor
I dag går var fjärde elev i Karlskrona i friskola. Den stora utmaningen är att få eleverna att stanna kvar i den kommunala skolan hela vägen från förskola till gymnasiet. Det har varit mycket kamp om elever mellan de kommunala skolorna, men nu ska man prova att samarbeta i kampen mot friskolorna.

Jens Mattisson är resurslärare på Hästöskolan och en av alla personerna som hjälpte till att veva fram repet, som med sin blåa tråd ska bli en symbol för samarbetet och hänga på alla skolor.

– Det ska bli trevligt att inte bara ha den ena skolenheten utan även samarbeta med de andra skolorna på fler sätt, säger han.