Fler fjällvandrare skapar ett berg av sopor

1:30 min

Snart finns det inte plats för alla sopor som fjällvandrarna har med sig och hur man ska lösa problemet finns det inget givet svar på.

Där det för 25 år sen krävdes en sopsäck på en sommar kan det i dag behövas 30-40.

Naturbevakaren Alf Kjellström är bekymrad.

- Det blir mer och mer, vi börjar bli bekymrade eftersom dwet svårt att få ner soporna till en väg.

En orsak till att sopberget växer är att det är många fler som vandrar i fjällen, en del är dessutom för lata för att själva bära ner soporna.

- Sen uppelever jag att folk är lite mer ovana, man bär med sig såna förpackningar som man inte behövt ta med sig ut. Allt sammantaget gör att sophanteringen snart är helt omöjlig.

Soporna får inte plats

Soporna magasineras i vindskydden, förråden är snart fyllda av sopor. I vinter kommer man att köra dom med skoter till Storulvån där man får vänta på att vägen öppnas så att sopbilen tar sig dit.

Att flyga ner sopor med helikopter är alldeles för dyrt.

Det finns en idé till lösning: att vindskydd och stugor får ett lager av nedbrytningsbara platspsåar. Där ska var och en sortera sina sopor och bära dom till vägs ände, till exempel parkeringen, där det står tunnor för sorterade sopor.

Självklart bära egna sopor

Men vandrarna måste övertygas om att bära ner sitt skräp själva.

- Det borde ju vara självklart att man tar med sig hem det man tog med sig ut. Utom det man ätit upp förstås, säger Alf Kjellström