Nyköping

Ryanair raderade data från svarta lådan

Flygbolaget Ryanair raderade data från de svarta lådorna på ett flygplan som nödlandade på Skavsta för drygt två år sedan. Någon i bolaget såg till att informationen aldrig nådde de ansvariga utredarna.

Stefan Christensen på Statens haverikommission, som ledde utredningen och skrev rapporten, bekräftar uppgifterna för Södermanlands Nyheter.

– Den här gången gick det bra utan inspelningarna men en annan gång kanske det inte är så. Då är det olyckligt om data försvinner på vägen, säger han till tidningen.

Planet, en Boeing 737 på väg till Paris med 179 personer ombord, drabbades av elfel under flygningen i slutet av april 2011. Det fick därför återvända till flygplatsen utanför Nyköping och nödlanda. Haverikommissionen betraktar händelsen som ett allvarligt tillbud.

Kommissionens utredning visar att både röstinspelningen från cockpit och data från färdskrivaren var borta. Utredningen fick i stället baseras på intervjuer med piloterna.

Ryanair ser inget märkligt med det inträffade.

– Ljudinspelningen startades om av en tekniker som skulle avhjälpa elfelet efter beslut av vår tekniska avdelning. De såg ingen nödvändighet i att bevara inspelningen, säger bolagets kommunikationschef Robin Kiely till tidningen.

TT