Moskén i Kairo rensad

1:51 min

I Kairo har nu säkerhetsstyrkorna tömt alFatah-moskén, där flera hundratals anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi hade sökt skydd.

När de kom ut ur moskén möttes de av en ilsken folkmassa som stöder den sittande militärstödda regimen.

Det var allt annat än jubel som mötte de många hundra Mursi- och Muslimska brödraskaps-anhängarna, när de tvingades ut ur moskén av säkerhetsstyrkorna.

Många är förbittrade på Mursi och Muslimska Brödraskapet, som de anser, är roten till allt det onda som hänt Egypten sedan revolten mot president Hosni Mubarak.

Och det krävdes mer än övertalning för att få ut de som sökt skydd i moskén. När de besvarat den belägring de utsattes för av säkerhetsstyrkorna, med ett skjuta mot polis och militär, tog myndigheternas tålamod slut och man gick in i moskén och började släpa ut folk. Inga uppgifter finns ännu om skador.

Den tillfällige, av militären tillsatte, presidenten Hazem al Beblawi föreslår nu att Muslimska brödraskapet upplöses, alltså i praktiken förbjuds, och man försöker hitta ett lagrum som gör det möjligt att göra det på ett juridiskt korrekt sätt.

Det är det Muslimska brödraskapet som har stått i spetsen för de flesta protester mot förra månadens kupp och det därpå följande militärstödda styret i Egypten. Och många av den senaste veckans dödsoffer är resultatet av strider mellan brödraskapet och säkerhetsstyrkor.

Många har noterat att terroristorganisationen al-Qaidas svarta flagga dök upp under gårdagens protester i Kairo och enligt egyptisk statskontrollerad tv har polisen gripit två personer med alQaida-anknytning från Syrien, och två från Afghanistan.

Och i dag greps alQaida-ledaren Ayman alZawahiris bror Mohammed alZawahiri i Giza, strax utanför Kairo.

Någon direkt orsak till att han greps har inte avslöjats, men Mohammed alZawahiri är precis som sin alQaida-bror Ayman, en mycket hårdför islamist.