EU skärper tonen mot Egypten

1:07 min

Regeringen i Egypten har i dag ett krismöte om den kaotiska situationen i landet.

Anhängarna till den störtade presidenten Muhammad Mursi planerar dessutom nya demonstrationer under eftermiddagen. Man fortsätter alltså utmana den militärstödda regeringen. Men många som stödde Mursi i presidentvalet förra året vänder honom nu ryggen.

– Jag gav min röst till Mursi för jag hade att välja mellan honom och en representant för den gamla regimen. Då kände jag mig tvingad att rösta på Mursi, säger Mohammed.

Han är 35 år och hög chef på ett livsmedelsföretag i Kairo. Han vill inte uppge sitt efternamn.

Mohammeds åsikter är typiska för många här i dag. De röstade på Mursi för att inte få folk från den gamla Mubarak-regimen tillbaka. De ville ha förändringar  – men hoppade ur askan i elden.

Mohammed funderar nu på att vända Egypten ryggen och flytta utomlands. De nuvarande protesterna mot Mursi där folk dödas tycker han är helt fel

– Att ha fel i politiken innebär inte att du skall dödas.

Dödandet oroar många, världen över. I dag kommer EU med en varning till Egypten att unionen under de närmaste dagarna kommer att se över sina förbindelser med Egypten om inte våldet upphör och man återgår till en demokratisk process i landet. Händer inte det kommer EU att vidta åtgärder för att nå målen. Vilka åtgärder det handlar säger man inget om, men bedömare misstänker att det kan vara sanktioner.

Tidigare i dag sa Egyptens utrikesminister Nabil Fahmy under en presskonferens i Kairo att omvärlden är enögd i sin syn på det som händer i Egypten.