Dagens gäst: "Åkesson var min idol"

18 min

När Patrik Lundberg gick på mellanstadiet var Jimmie Åkesson idolen. Nu är han nybliven fast kolumnist i Aftonbladet, flitig i adoptionsdebatten och har skrivit en bok om att inte passa in någonstans.

Patrik Lundberg föddes i Sydkorea men adopterades till Sölvesborg. Bland de som var några år äldre fanns Jimmie Åkesson som i dag är Sverigedemokraternas partiledare.

– När jag gick i mellanstadiet praoade Jimmie Åkesson i min klass. Han var hur fin som helst, alla älskade honom. Och han var chefredaktör för skoltidningen och skrev bra, så han var min idol. Han var en talang på allt han gjorde så att han skulle bli något stort var det ingen tvekan om, säger Patrik Lundberg.

Som ung upplevde han i bland att han inte var accepterad på grund av sin hudfärg. Men det var inte förrän han flyttade i från det lilla samhället som hans bakgrund verkligen kom ikapp honom.

– Många tror att Sölvesborg är en plats som präglas av rasism men på en liten ort vet alla vilka alla är så där var jag Patrik. När jag flyttade till Malmö, däremot, blev jag betraktad som en asiat i mängden och tillskrevs typiskt asiatiska egenskaper, säger han.

Inte fyllda 25 började han ifrågasätta om han kanske var asiat ändå, trots att han levt hela sitt liv i Sverige och aldrig ens besökt Asien.

– Min kropp hängde inte ihop med min identitet längre.

En blöt kväll sade en av hans adopterade kompisar åt honom att "åk hem, gulingjävel" och Patrik Lundberg bestämde sig för att lära känna sitt ursprung. Det första han slogs av i Sydkorea var att alla såg likadana ut.

– Men jag var en av dem. Helt anonym. Samtidigt kunde jag inte kulturen eller språket så jag söp rätt hårt för att skjuta undan det, jag kände mig ganska ensam.