Hon misshandlades för sin slöja

16 min

Natten till lördagen attackerades en höggravid kvinna på en parkeringsplats. Mannen som dunkade henne medvetslös slet först av henne slöjan och skrek glåpord. Hon är långt från ensam.

Samira är en den misshandlade kvinnans bästa vänner.

– En helt främmande människa kom fram och skrek fula saker, slet i hennes kläder, skrek att sådana som hon inte ska finnas i det här landet. När han hade fått av henne hennes sjal dunkade han hennes huvud i en bil så att hon svimmade. Det syns väldigt tydligt att hon är gravid, berättar hon.

Att kvinnor i slöja attackeras syns inte i statistiken men är vanligt, berättar Samira. Själv är hon född i Sverige och bär en slöja som går ungefär till knäna sedan ungefär nio år tillbaka. Förra midsommaraftonen blev hon jagad från mataffären hem av två berusade personer med två barn i släptåg.

– Jag vågar inte åka långa sträckor själv för det är en risk man tar. Ska jag åka någonstans måste jag ha hundra procent koll på mina barn och vilka som är runtomkring, hur de beter sig. Jag har alltid ett öga i nacken.

De senaste åren har hon blivit allt räddare.

– Tidigare var det aldrig det här hårda, utan kanske en berusad eller äldre person som påpekade något. Men folk har blivit mer toleranta för hårda ord. De bryr sig inte om att mina barn får höra att de inte har rätt att leva. Att vi, alltså muslimer som det syns på att vi är muslimer, inte är lika mycket värda.