Delade meningar i Egypten om militären

2:31 min

I dag håller EU krismöte om Egypten där man kommer att se över relationerna till det våldshärjade landet där över 1 300 människor uppges ha dödats sedan i onsdags. I går kväll dödades 35 muslimska bröder i en fångtransport i Kairo under oklara omständigheter.

Men bland de många egyptier, sannolikt en majoritet av befolkningen, som hyllar generalen Sisis maktövertagande, säger folk: ni förstår oss inte, vi bekämpar terrorismen.

– Du måste förklara för Europa att vi bekämpar terrorister, säger Badr.

Han säljer slipsar och herrstrumpor i centrala Kairo och poserar inför min kamera med ett porträtt av general Sisi. Vi bär Sisi på våra huvuden, säger Badrs kollega Khaled som säljer bil-reservdelar. 

Många jag talar med beklagar att så många människor mist livet. Men alla är överens om att det var nödvändigt. Brödraskapet består av farliga terrorister, militären borde ha slagit till ännu hårdare, många av dem lyckades ju fly, säger en kvinna och hennes dotter.

Synen på brödraskapet har förändrats snabbt i Egypten. I våras ett utbrett missnöje som ledde till det folkliga upproret den 30 juni. Nu döms de ut som terrorister. Du måste förstå hur farliga de är, får jag höra, men ingen kan riktigt förklara hur Mursi i så fall kunde sitta vid makten under ett år utan att begå terrorhandlingar.

På teves stora vinjetter där det står Egypten bekämpar terrorismen. De påminner om vinjetterna i amerikansk teve efter 11 september.

Vissa kallar det masshysteri. Och när vissa unga aktivister ska förklara varför de trots allt föredrar militären framför brödraskapet, säger de som bloggaren Wael Eskander: Det har visat sig att militären böjer sig för påtryckningar.

– De månar om att egyptierna ska älska dem, brödraskapet däremot är en ideologisk rörelse som inte böjer sig för några påtryckningar och vägrar att kompromissa.