Hijabupprop ska normalisera slöjan

1:40 min

I fredags kväll misshandlades en gravid kvinna i Farsta utanför Stockholm. Kvinnan själv tror att skälet till misshandeln var att hon bar slöja. I dag startar fem debattörer hijabuppropet, ett upprop som just nu sprider sig på twitter.

Såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor beslöjar sig i dag som en solidaritetshandling efter lördagens händelse då en höggravid kvinna med hijab, slöja, ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta.

Enligt den misshandlade kvinnans väninna, som Sveriges Radio talat med, fick kvinnan först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade. Efter det har flera kvinnor vittnat om hur de regelbundet trakasseras för att de bär slöja. På Twitter och Instagram vimlar det nu av bilder på främst kvinnor, men även några män, som lindat en sjal om huvudet med anledning av hijabuppropet.

En av de som står bakom uppropet är debattören Bilan Osman.

– Vi vill att folk beslöjar sig under måndagen. Främst är det för att vi vill normalisera slöjan. Folk ser slöja och muslimer som någonting främmande. Det kan vara ett bra tillfälle att uppmärksamma det muslimska kvinnor går igenom i dag, säger Bilan Osman.

Vad hoppas ni uppnå med detta?

– Främst att väcka diskussion kring hur muslimska kvinnor har det och att få politiker att agera, säger Bilan Osman.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se