Ljusning i EU:s ekonomi

1:27 min

Nu i augusti är det två år sedan krisen började och Greklands ekonomi hamnade i fritt fall, och sedan slog krisen till mot andra euroländer med liknande skuldproblem. Men nu finns flera tecken på att den värsta nedgången i europeisk ekonomi är över.

Politiskt och socialt är det kanske för tidigt att använda en optimistisk värdeskala. Men i ekonomiska termer har recessionen upphört i eurozonen, enligt BNP-statistiken från i förra veckan. Tillväxten är tillbaka sett som ett genomsnitt över hela euroområdet.

Men det handlar om en långsam återhämtning och flera av länderna kommer att dras med fallande tillväxt även långt in på nästa år.

Spanska banker har ännu en lång väg att gå. De har aldrig tidigare haft så stora problemlån som nu. I sommar har läget förvärrats, enligt nya siffror, just i dag från Spaniens centralbank.

Finansmarknaderna har stabiliserats. Det är mindre risk nu. Obligationsräntorna är inte skyhöga längre i krisländerna och inte rekordlåga i länder med ordning och reda, som i Sverige och Tyskland.

Europabörserna har vänt upp under sommaren, och inte tvärtom, som många befarade i våras.

Centralbankerna har haft en nyckelroll i krishanteringen. Om några dagar träffas centralbankschefer från många länder, i Jackson Hole, i USA för att diskutera läget.

Någon gång måste centralbankerna börja trappa ner på den expansiva politiken. Perioden av gigantiska stimulanspaket  och rekordlåga räntor går mot sitt slut, kanske redan nästa år.

Kommer det några signaler från centralbanksmötet i Jackson Hole om när det första steget ska tas?

Kan man rent av börja tala om en exit från krisen? I nyhetsbyrån Bloomberg news senaste enkät spådde 65 procent av tillfrågade analytiker att nedtrappningen i den amerikanska ekonomin kommer att inledas i september, med huvudtipset att de månatliga tillgångsköpen dras ned med 10 miljarder dollar till 75 miljarder dollar.