Dåliga arbetsförhållanden bland jordgubbsförsäljare menar LO

2:19 min

Unga sommarjobbare som säljer jordgubbar arbetar ofta under dåliga förhållanden och ibland helt ensam i många timmar utan rast. Det är vad LO-distriktet märkt när de träffat ungdomar som sommarjobbat i länet. Stefan Mella som jobbar med ungdomsfrågor vid LO distriktet i Norra Sverige säger att många haft det bra på sina sommarjobb men bland jordgubbsförsäljarna finns det brister.

LO distriktet i Norra Sverige som åkte runt i Norr och Västerbotten för att tala med unga om deras rättigheter kan konstatera att de flesta arbetsgivarna följer lagar och regler för sina sommarjobbare men det finns också många unga som jobbar helt utan skrivna avtal, långa arbetspass utan rast och ensamarbete och bland jordgubbsförsäljarna var förhållandena något sämre.

– Det var svårt att ta rast för att gå på toaletten och otryggt att hantera pengar när man arbetar ensam, berättar en ung tjej som arbetat som jordgubbsförsäljare två år i rad sitt sommarjobb.

Att hantera pengar ensam när man är under 18 är olagligt och LO- distriktet för Norra Sverige har skickat in ett 20-tal rapporter till respektive fackförbund.

Ett annat problem som ökat är de senaste åren är fenomenet som kallas solskensavtal som innebär att sommarjobbare bara får betalt vid fint väder, säger Stefan Mella.

(I inslaget är den 16-åriga tjejens berättelse inläst av en av P4 Västerbottens medarbetare)