Övervakning av graviditetstest kritiseras

2:05 min

I samband med godkännandet av en ny medicin mot svår acne har Läkemedelsverket gått ut med rekommendationer vid medicinering, som innebär att patienten under sin behandling genomgår övervakade graviditetstester.

Per-Håkan Olausson, hudläkare på Skindoc i Stockholm anser att det är en allvarlig intregritetskränkning.

– De föreskriver bland annat att vi ska ha månatliga medicinskt övervakade graviditetstester på alla fertila kvinnor. Det innebär att de bara får läkemedel i handen eller nytt recept om vi står och tittar på när de kissar och gör ett graviditetstest, säger Per-Håkan Olausson.

Varför ska det göras?
– Läkemedlet är fosterskadande.

Det var Roacuttan också.
Roacuttan var det också och en mängd andra fosterskadande medel där dessa föreskrifter inte finns.

Det nya läkemedlet, Isotretinoin, godkändes i juni i år och har samma substanser som det tidigare Roacuttan, ett läkemedel som använts sedan 80-talet. Båda är acnemediciner med svåra biverkningar som bland annat depressioner, torrhet, faror för skador på inre organ.

Läkemedelsverket måste följa gemensamma riktlinjer som gäller i EU. I andra europeiska länder har man haft problem med graviditet under behandling. I Sverige har inte det varit ett problem.

Läkaren tolkar Läkemedelsverkets direktiv som att de ska övervaka graviditetstesterna på plats i rummet där de tas.

– Personligen kan jag tycka att skrivningen är att gå väldigt långt. Det som är syftet är ju att försäkra sig om att läkaren fått ett graviditetstest som är taget i rätt tid. Men sedan får man väl komma ihåg att det här inte är en lag, utan det är ju en vägledning för vården att försäkra sig om att det här graviditetstestet är aktuellt och att det har tagits på rätt sätt av rätt person, säger Jane Ahlquist Rastad, specialistläkare med inriktning på medicinsk information och riskkomunikation på Läkemedelsverket.

Kan läkaren avstå från graviditetstest?
– Då ska man inte använda det.

Och då är rekommendationen egentligen en regel?
– Ja det kan man ju säga.

Emelie Flodin är en av de personer som tidigare använt medicin mot svår acne.

– Jag tycker graviditetstesten är skrämmande. Jag hade inte velat gå och kissa på en sticka en gång i månaden. Det hade varit förnedrande, att min läkare inte skulle lita på mig.