Helsingborg

Ny köttskandal: Polskt kött såldes som svenskt

1:28 min

En ny livsmedelsskandal med kött rullas nu upp med centrum i Helsingborg. Företaget Meatsson AB har levererat polskt kött under svensk flagg till bland andra ICA och KF i Sverige. Det handlar om åtskilliga ton kött som har levererats från anläggningen i Sydhamnen i Helsingborg till Sverige, Holland och Danmark.

Under många år fanns där en köttindustri som hanterade hela djurkroppar, och levererade oxfiléer köttfärs och mycket annat till hela Sverige med godkännande från Livsmedelsverket.

Sommaren 2011 återkallade ägarna på egen begäran Livsmedelsverkets tillstånd, ändå fortsatte hanteringen. Av en ren händelse hittade livsmedelsinspektörer i Malmö nu i sommar färskt kött som hade märkts med svensk flagga och 100 procent svenskt kött.

Köttet spårades snabbt till Helsingborg och den köttindustri som skulle ha lagts ner för två år sedan. Då pågick produktionen för fullt. Märkningen är inte tillåten.

Livsmedelsinspektörerna i Helsingborg fann en delvis skitig och bristfällig industri som hanterade djurkroppar, köttet importerades från bland annat Polen. Det handlar om lamm och nötkött. Vid inspektionen fanns inte svensk köttråvara alls. Företaget måste nu under viteshot återkalla alla animaliska leveranser och ta fram en lista på alla som man sålt till och vilka mängder.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Konsumenten vill ju kunna göra medvetna val när man handlar och det kan man inte om inte produkten är korrekt märkt, säger Olu Lindström, avdelningschef, Miljöförvaltningen i Helsingborg.