Karlskrona

Efter avhoppet: Partiledningen har visat en stor feghet

4:17 min

Den före detta socialdemokratiska politikern i Karlskrona, Nusreta Kurtanovic Nilsson, lämnar sitt medlemskap i Socialdemokraterna. Hon säger att det delvis beror på att partikollegan Chatarina Holmberg har en anhörig som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Nusreta Kurtanovic Nilsson (S) förklarar att avhoppet beror på att hon tycker att partiet visat prov på feghet och inte vill lyfta vissa frågor samt att "vissa i partitoppen har kopplingar till SD."

– Det är ingen kritik mot personer i sig, men partiet är oförmöget att ta i vissa frågor som jag tycker att man bör ta tag i. Det här med Chatarinas anhörige har det pratats om i korridorerna väldigt länge, men ingen har velat diskutera det, säger hon. 

Kan inte representera
Nusreta Kurtanovic Nilsson menar att Chatarina Holmberg inte kan representera henne som invandrare i vissa frågor om hennes anhöriga sympatiserar med Sverigedemokraterna. 

– Därmed inte sagt att hon är en dålig socialdemokrat. Men hon är fel person att vara kommunalråd med tanke på det här. 

Får man inte ha anhöriga som tycker annorlunda än vad man själv gör?

– Man måste övertyga sina anhöriga och lyfta sådana här frågor även med dem. Om man inte lyckas med det så kommer man inte lyckas med det inom politiken heller. 

Oppositionsrådet Catharina Holmberg (S) säger till Sydöstran att den anhöriga har sitt liv och att det dessutom råder yttrande- och föreningsfrihet i landet.

"Lågvattenmärke"
Patrik Hansson som är gruppledare för Socialdemokraterna i Karlskrona tycker det är fel att blanda in anhöriga. Han kallar avhoppet ett "lågvattenmärke".

– Man får gärna kritisera mig som företrädare för Socialdemokraterna i Karlskrona och man får också kritisera Catharina Holmberg i hennes uppdrag som företrädare för S i Karlskrona, men när man går vidare och använder familj och anhöriga, då har man passerat gränsen för vad som är anständigt, säger han.

Det här är andra gången på ett år som Nusreta Kurtanovic Nilsson väljer avhopp för att protestera. Förra hösten hoppade hon av posten som vice ordförande när hon var missnöjd med hur partiposterna fördelades.

Här diskuteras avhoppet i sociala medier. 

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se