Stadsbiblioteket 300 kvadrat kan få vara kvar

1:42 min

Stadsbiblioteket 300 kvadrat har blivit en succé och är numer stadens mest besökta bibliotek. Det visar en utredning om verksamheten som redovisas för politikerna i Kulturnämnden i kväll. Resultaten ska hjälpa politikerna att ta beslut om framtiden för biblioteksfilialen.

– Vi anade ju det men det är först när man får det på pränt som man verkligen ser resultaten och de är verkligen fantastiska, säger Christina Persson, chef för Göteborgs Stadsbibliotek.

Göteborgarna har tagit 300 kvadrat till sitt hjärta. Biblioteksfilialen har blivit stadens mest besökta bibliotek och det tredje största utlåningsbiblioteket. Här skrivs också flest nya bibliotekskort ut. Framgången förklaras i utredningen med det centrala läget, lokalens utformning och generösa öppettider. Och de besökare P4 Göteborg talar med håller med.

– Det här är en framtidslösning, det funkar väldigt bra, det är väldigt trevligt att bara kunna titta in, säger en manlig besökare.

– Jag tycker det är superbra att det ligger så centralt och att man bara kan hoppa in och låna en bok, säger en kvinnlig besökare

– Jag tycker det är jättesynd om det inte får vara kvar för man ser när man tittar runt att det verkligen är blandat med folk som hittar hit i stället för det stora biblioteket uppe vid Götaplatsen, säger kvinnan.

Utredningen ska nu hjälpa politikerna i Kulturnämnden att fatta beslut om 300 kvadrat ska få vara kvar även efter att det nya Stadsbiblioteket öppnas. Christina Persson ser gärna en fortsättning.

– Det här biblioteket har ju varit lite av ett experiment för oss och om jag fick önska, utan att ha några ekonomiska aspekter att ta hänsyn till, så skulle jag gärna se att det fick vara kvar en tid efter att nya Stadsbiblioteket har öppnat och i praktiken se vad som händer då med en sådan här kompletternade biblioteksverksamhet, säger Christina Persson, chef för Göteborgs Stadsbibliotek.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se