Försäkringskassan tror på fler sjukskrivna 2014

1:51 min

Försäkringskassan skriver upp prognosen rejält för antalet sjukskrivna nästa år. Och det gör att utgifterna för sjukskrivningarna också ökar mer än man trott tidigare, säger Jan Larsson prognosansvarig på Försäkringskassan.

– Den nya prognosen vi lämnar, där skriver vi upp kostnaderna ganska ordentligt, för sjukpenning framförallt, säger Jan Larsson prognosansvarig på Försäkringskassan.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Ja, om man jämför den prognos som vi gjorde i våras då jämfört med den som vi lämnar nu så är det för 2013 i storleksordningen en miljard och för 2014 i storleksordningen 2,8 miljarder.

Antalet sjukrivna blir bara fler. För tredje året i rad. Fortfarande är sjuktalen långt i från lika höga som de var i början av 2000-talet, men i Försäkringskassans senaste prognos som lämnas till regeringen inför budgeten spås nu alltså ännu fler sjukskrivna i år och nästa år.    

Och det är nya uppgifter om den psykiska ohälsan som får Försäkringskassan att skriva upp prognosen, säger Jan Larsson:

– Till exempel att stressrelaterade besvär ökar mer än annan typ av psykisk ohälsa. Att psykisk ohälsa som leder till längre sjukskrivning, som bipolär sjukdom eller residuerande depressioner ökar medan enklare former av depressioner inte ökar i den utsträckningen. Så att det finns nya trender och nya tendenser som då talar för att det är riktigt att skriva upp prognosen.

Att utgifterna för sjukpenningen blir en miljard högre för statskassan i år än regeringen tidigare trott, och närmare tre miljarder högre nästa år - valåret 2014 - begränsar också möjligheterna för regeringen att sätta sprätt på pengar i valrörelsen. I samband med sitt sommartal i Gustavsberg varnade Fredrik Reinfeldt för att det bara finns ett litet utrymme för nya utgifter.