Miranda vittnar om säkerhetstjänstens förhör

2:13 min

Tyskland kritiserar i dag Storbritannien för att tidningen the Guardian tvingats förstöra hårddiskar där material om de amerikanska och brittiska övervakningsprogrammen fanns. I går berättade David Miranda om den brittiska säkerhetstjänsten förhör i amerikansk tv.

David Miranda berättar för CNN att brittisk polis förhörde honom i mer än åtta timmar om allt möjligt utan att ställa en enda fråga om terrorism, trots att de sa att han var gripen enligt Storbritanniens antiterrorlagstiftning. De konfiskerade också bland annat hans dator, telefon och en hårddisk och hotade honom upprepade gånger med att han skulle hamna i fängelse om han inte svarade på frågorna säger han.

Han är sambo till journalisten Glenn Greenwald som skrivit flera artiklar i The Guardian om Edward Snowdens läckta dokument om kontroversiella amerikanska och brittiska övervakningsprogram. David Miranda hade hämtat journalistiskt material åt Greenwald från en dokumentärfilmare i Tyskland han samarbetat med om Snowdenläckorna, när han i söndags greps av polis under en mellanlandning på Heathrow i London.

Den brittiska inrikesministern säger till BBC att polisen har rätt att ingripa om de tror att någon bär på stulet material som kan hjälpa terrorister. Men gripandet har fått kritik från oppositionspolitiker i Storbritannien och den brasilianska regeringen, Miranda är brasilianare, har protesterat mot gripandet.

USA fick information från brittiska myndigheter om att David Miranda skulle gripas, men Vita Huset förnekar att det skulle varit på deras begäran.

Glenn Greenwald säger till CNN att gripandet får honom att vilja jobba ännu hårdare för att avslöja hur regeringar missbrukar sin makt precis som Storbritannien gjorde i det här fallet.