Många döda i misstänkt gasattack i Syrien

1:26 min

Syriens regim anklagas för att ha använt kemiska vapen i en attack som ska ha dödat flera hundra personer. Anklagelserna kommer samtidigt som en grupp vapenexpeter från FN är i Syrien för att utreda användningen av kemiska vapen.

En videoinspelning visar ett trettiotal livlösa kroppar liggandes kors och tvärs på golvet, flera av dem barn.

Videon kommer från en aktivistgrupp i opposition till president Bashar al-Assad. De anklagar regimtrogna styrkor för att dödat ett hundratal personer med giftig gas tidigt i morse, i en attack mot ett rebellfäste i Damaskus förorter.

Uppgifterna kan inte bekräftas av oberoende källor och den syriska regimen avfärdar anklagelserna som grundlösa.

Den syriska regimen förnekar däremot inte att det pågår väpnade attacker mot rebellfästen, som ska ha dödat minst 100 personer, enligt uppgifter från syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Det är oklart om de FN-inspektörer som anlände till Syrien i söndags kommer att utreda de senaste anklagelserna om användningen av stridsgas.

FN-gruppen, som leds av svenska Åke Sällström, är i landet för att undersöka tre områden. Undersökningens resultat är viktig för USA Syrienpolitik, det säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Om det finns bevis på betydande omfattning av användning av kemiska vapen och regimen står för den – då kommer det att ändra USA:s strategi, säger han.