HÄRNÖSAND

Ryska studenter ska lära om grön energi

1:34 min

Under en vecka är tio studenter från Ryssland på besök i Härnösand för att studera alternativ energi och innovationer på energiområdet. Idag ska de bland annat titta på solfångarna på Härnösands folkhögskola.


Det är läraren Olga Lysova på Härnösands folkhögskola som är värd för besöket:

– De är här för att studera energiproduktion och energiförbrukning i Sverige.
Det är en lång väg att åka från Ryssland men Sverige bedöms som ledande land när det gäller utveckling av solpaneler och annat.

Studenterna kommer från delrepubliken Sacha i Sibirien. Republiken är den största i Ryssland och hette tidigare Jakutien. Nu studerar de i Moskva och Sankt Petersburg.

– Vi har inte så mycket alternativ energi i Jakutien som ni har i Europa säger studenten Anna Atlasova som just nu studerar ekologi och alternativ energi på universitetet i Moskva och hon vill jobba inom det området i framtiden.

– I Jakutien är det framförallt gas och kärnkraft som ger vår energi, säger Nadezda.

– Folk bryr sig inte så mycket om grön energi och alternativa energikällor där hemma men det måste bli ett ökat intresse. Men klimatet i Sibiriken ställer till problem:  
– Det är svårt att utnyttja solfångare och solceller tillexempel. Det är kallt och vi har bara sol två till tre månader om året.

Under veckan ska studenterna också läsa engelska och besöket ska utmynna i ett projektarbete. På kvällarna blir det olika aktiviteter som bowling, grillparty på folkhögskolan och besök på simhallen.

På lördag ska de åka till Näsåker för att titta på både vattenkraftverk och hällristningar. På söndag blir det båttur med Ådalen III.

Anna vill lära sig mer om Sverige och hur vi lever här. Hon tycker naturen  är mycket vacker. I Moskva där hon studerar är det så mycket folk överallt, här är det så lugnt, säger hon. Och Folkhögskolan får mycket beröm:

– De tycker att elevrummen  håller hotellkvalitet, säger Olga Lysova.