Lyckad minröjning i Moçambique

I Moçambique har man lyckats med det som alla trodde var omöjligt: att röja landet från minor. För de flesta är nu faran över.

Även om hundratusentals minor fortfarande döljs i jorden så är det ytterst få som faller offer för minorna längre.

Jorden kan brukas igen och människor kan återvända till sina hembyar, som tidigare var minerade.

Även om det uppskattningsvis fanns två miljoner landminor runtom i Moçambique och bara en tiondel har hittats och desarmerats, så är antalet inte det viktiga.

– Det viktiga är att kunna förklara områden där människor lever som minfria, förklarar minröjaren Jaci d’Almeida, det tar lika lång tid att hitta en mina som ett tusen.

Jaci d’Almeida uppskattar att det skulle ta 160 år att hitta alla minor i Moçambique.

Framgången mäts i sparade liv
Men vad man lyckats med på tio år, efter inbördeskrigets slut, det är en stor framgång så stor att de speciella minröjningsprogrammen, som bekostats av givarländer som Sverige och Sida, nu kan avvecklas och minröjningen överlämnas till militären, säger koordinatören Joao Jussar.

Framgången med minröjningen i Moçambique, kan mätas i antalet minoffer och de är mycket sällsynta nu.

Hela byar utbildas och varnas för minor, barn lär sig i skolan om minor, vilka typer det finns och vad man skall göra och inte göra.

När någon upptäcker en mina, så kan man kalla på experterna som kan desarmera den.

Sniffarråttor hjälper till
Men Moçambique är fortfarande ett av världens mest minerade länder och det gäller hela tiden att vara medveten om faran, för att kunna undvika den.

Under tiden fortsätter det mödosamma arbetet att leta aktiva minor, med olika hjälpmedel som hundar till exempel och det senaste tillskottet, speciella sniffar-råttor som utbildas i Tanzania och ska prövas på försök under fem år i Moçambique.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se