Lasso

Giftlarm gav skjuts åt ekologiska bananer

3:57 min

För någon vecka sedan kom larmet om att vanliga bananer kunde innehålla gifter i frukköttet. Det gjorde att försäljningen av ekologiska bananer ökade - rejält.

Så fort det kommer ett larm som rör det vi äter drar vi konsumenter öronen åt oss - ett tag i alla fall.

Larmet om att "vanliga" bananer innehåller gifter i fruktköttet har gjort att det säljs allt fler ekologiska bananer, ökningen är så kraftig att de ekologiska bananerna i många butiker i Jönköpings sålts helt slut. 

En av de butikerna är Ica Flamman på Öster i Jönköping. Där jobbar Lisbeth Flood som visar hyllan där bananerna är.

– Vi säljer alltid jättemycket av krav-bananer, men nu är de slut. Nu säljer vi mer ekologiska bananer än vanliga bananer säger Flood.

Det var den nionde augusti som test- och researchföretaget Testfakta slog larm om att en vanlig banan kan innehålla sju olika gifter! Tester visade att flera av gifterna dessutom fanns i själva fruktköttet. De enda bananerna som var helt fria från gifter var de som var ekologiska.

Coop på Kristinedal i Jönköping har till och med slutat sälja bananer som inte är ekologiska.

– Vi säljer endast fair trade och ekologiska bananer. Vi vill gynna fairtrade av den aspekten att det varit så mycket gifter i bananerna och de som jobbat med det har blivit förgiftade av gifterna, säger Evelyn Persson som är butikschef.