Löfvens besked om jobbskatteavdrag ifrågasätts

1:46 min

Ledande socialdemokrater ifrågasätter nu partiledaren Stefan Löfvens besked om att socialdemokraterna vid en valvinst inte tänker slopa det femte jobbskatteavdraget, som den nuvarnade regeringen vill genomföra.

– Det är självklart att vi inte vill se några framtida skattesänkningar och inte heller att vi behåller ett femte jobbskatteavdrag. Våra prioriteringar det är mer resurser till välfärden. Jag tror att detta är en punkt där vi behöver förtydliga att skatt inte bara är en utgift som vi betalar utan skatt ger oss också välfärd. Och det måste vi tala mer om, säger Lena Sommestad, avgående ordförande för S-kvinnor.

Riksdagsledamoten Lena Sommestad får stöd av Morgan Johansson som sitter i partiets verkställande utskott. Till Aftonbladet säger Johansson att han vill hålla öppet för en skattehöjning efter valet på grund av problemen i vård och skola.

Inte heller Therese Gouvelin, som sitter i Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, anser att partiet ska binda sig vid att behålla ett femte jobbskatteavdrag vid en eventuell valseger:

– Nej, jag tror inte det vore ansvarsfullt att gå ut och lova att vi inte ska röra det, jag är inte ens säker på att en majoritet av svenska folket tycker att det är väl satsade pengar, säger Therese Gouvelin.

Socialdemokraternas ledande namn i Malmö,  Katrin Stjernfeldt Jammeh, varnar för vad som händer om en socialdemokratisk regering inte vågar höja de statliga skatterna. Då tvingas landsting och kommuner höja sina skatter i stället och det blir mera orättvist, menar Jammeh.

– Då är det landstings- och kommunskatten som på många håll måste höjas och det slår rätt så hårt mot framför allt låginkomsttagarna.

Trots att partiordföranden Stefan Löfven upprepade gånger lovat att Socialdemokraterna inte ska upphäva ett femte jobbskatteavdrag när det väl är genomfört anser Katrin Stjernfeldt Jammeh att det inte är för sent att diskutera linjen i skattefrågan.

– Jag menar att vi får ha en diskussion om det, säger hon.

Flera ledande socialdemokrater säger till Ekot att de har åsikter om frågan men vill ta den direkt med partiledningen - något som kan tolkas som att de inte håller med Stefan Löfven.