20 miljarder ska räcka för att bygga Västlänken

1:21 min

Göteborgs kommunstyrelse yttrade sig i dag om Trafikverkets samrådsunderlag för Västlänken. En enig kommunstyrelse vill att de underjordiska pendeltågstationerna vid Haga och Korsvägen utökas från två till fyra spår och att anslutningar mot Hisingen och längs Säröleden förbereds.

Kommunstyrelsen ifrågasätter också på vilket djup stationerna vid Korsvägen och på Centralen ska ligga.

Samtidigt inser Anneli Hulthén (S) att olika önskemål kan spräcka budgeten på 20 miljarder kronor.

– Om jag förstår de signaler vi hittills fått har det blivit billigare och inte dyrare. Än så länge håller man sig inom de ramar man fått. Men lägger vi tillägg lär det bli dyrare, ja, säger Anneli Hulthén (S).

Efter beslutet om västsvenska paketet för fyra år sen har Västlänken kommit alltmer i skottgluggen, särskilt bland de som ifrågasätter trängselskatten som ska betala Västlänken. Det är nog många som resonerar som Ann-Charlotte:

– Det blir alltid mer. Ta tunneln i Hallandsåsen till exempel, det skulle ju inte kosta så mycket. Och man fortsatte att ge ut en massa pengar för den utan att bryta, säger Ann-Charlotte.

Du tror att det blir likadant med Västlänken?

– Ja, det tror jag, säger hon, när hon passerar utanför Börsen efter kommunstyrelsebeslutet.

I debatten har det ibland nämnts kostnader på mellan 40 och 50 miljarder kronor, men det avfärdar Anneli Hulthén.

– Det är att måla fan på väggen. Ibland så tror jag att det beror på att man vill helt enkelt inte ha den. Men då har man förstört paketet, summerar hon.

Anneli Hulthén tror att 20 miljarder räcker och det tror även oppositionsledaren Jonas Ransgård.

– Trafikverket har kvalitetssäkrat beräkningarna och man ligger kvar vid en prognos på 20 miljarder kronor i 2009 års penningvärde. Vi tror och hoppas att det håller, säger Jonas Ransgård (M).