Polisen förtegen om insatsen vid Obamas besök

2:28 min

Cirka 2 000 poliser kommer att kommenderas ut i Stockholm under USA:s president Barack Obamas vistelse här 4-5 september. Det är ungefär lika många som när prinsessan Victoria gifte sig 2010.

Det kommer förstärkning från bland annat Skåne och Västra Götaland, uppger kommenderingschefen Erik Widstrand. Men mycket av informationen om den stora polisinsatsen är och kommer förbli hemlig.

– Vi kommer inte berätta hur vi jobbar operativt, hur vi planlägger och så vidare. Det är ju en ren polisiär operativ insats, säger Erik Widstrand.

Kommer ni att berätta om det efteråt?

– Nej, det har vi inte för avsikt att göra eftersom det också är erfarenheter som vi kan använda vid andra liknande händelser.

Det är Stockholmspolisen som leder polisinsatsen under Barack Obamas besök om två veckor. Säpo, rikskriminalen och andra polismyndigheter hjälper till.

Hemlighetsmakeriet förklaras av att en av världens mäktigaste personer måste skyddas från bland annat möjliga terroristattacker.

Erik Widstrand säger till exempel att Arlanda kanske får vissa restriktioner, utan att nämna vilka. Han säger också att delar av luftrummet kan komma att stängas. Standardsvaret när man frågar om polisinsatsens detaljer är det här:

– Det är en operativ fråga så att det kommenterar vi inte i nuläget.

En annan förklaring till att vissa delar fortfarande är oklara kan vara att det är Secret Service, och inte den lokala polisen, som vanligtvis styr det mesta under presidentens olika besök utomlands. Fast Erik Widstrand ser det på ett annat sätt:

– Det är vi som har ansvaret för kommenderingen. Sedan kommer vi att samverka med amerikanska myndigheter, men det är svensk polis som har ansvaret.

Tar ni order av Secret service?

– Det är svensk polis som har ansvaret för den här kommenderingen och som kommer att leda den.

Även regeringen ligger lågt med informationen. Från regeringskansliet hälsar man att om programmet alls blir offentligt, kommer det bli först dagen innan besöket.

Det man vet är att Obamas delegation kan innefatta upp till 600 personer och en hel del teknisk utrustning, bland annat därför att han är ÖB dygnet runt och måste ha förmåga och möjlighet att till exempel starta krig när som helst var han än är.

Bland de saker som polisen måste hantera under Obamas besök finns de demonstrationer som håller på att planeras.

Nyligen bildades nätverket ”4 september”, där bland andra Rättvisepartiet socialisterna och Latinamerikagrupperna ingår.

Nätverket kommer att hålla en demonstration i Stockholm den 4 september, berättar en av ledarna, Maria Rosén från Ung vänster:

– Syftet är att försöka skapa en väldigt bred demonstration för att visa att vi tycker att USA:s politik är fel, framför allt med fokus på massövervakning och deras krigsföring, säger Maria Rosén.