Krav på omedelbar oberoende utredning av förmodad gasattack i Syrien

2:18 min

Efter uppgifterna om gasattacken mot en förort till Damaskus på onsdagen kräver en rad länder en omedelbar oberoende utredning av händelsen, som enligt olika källor krävde mellan 400 och 1 300 människors liv.

FN:s inspektörer för kemiska vapen finns bara några mil från platserna, med det är mycket osäkert om de kommer att få tillstånd att undersöka området även om FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i natt sa att han hoppas på en snabb utredning.

– Självklart ser vi behovet av en snabb undersökning. Det vi ser nu är en allvarlig upptrappning med svåra humanitära konsekvenser, sa Jan Eliasson efter att FN:s säkerhetsråd diskuterat händelsen.

Men trots att en rad enskilda länder kräver att inspektörerna snabbt får tillträde till platserna är det osäkert om det blir så, för att de ska kunna ta sig de få milen från Damaskus till förorterna krävs nämligen regimens godkännande.

Bilderna från det som kan vara den värsta attacken hittills under kriget visar rader av döda människor på golven i provisoriska bårhus.

En äldre man skriker ut sin förtvivlan med ett livlöst barn i sin famn. De flesta som filmats är barn. Från deras munnar kommer fradga, flera har spasmer, de är svårt medtagna med andningssvårigheter, deras små bröstkorgar rör sig oregelbundet upp och ner. Inga har sårskador.

Lönlösa upplivningsförsök görs av förtvivlade föräldrar medan kameror rullar, i bakgrunden, ångestfyllda skrik av förtvivlan.

Små kroppar som kämpar för livet sköljs med vatten ur petflaskor, kanske för att lindra deras smärtor, kanske i en lönlös förhoppning att i brist på medicin tvätta bort den giftiga gasen.

Vittnen som Ekot var i elektronisk kontakt med under kvällen berättar att attacken kom mitt i natten när de flesta sov, många dog i sina sängar, andra på väg till sjukhus.

Enligt oppositionsgrupperna ligger regeringsarmén bakom angreppet, rebellerna har inte kapacitet att utföra en sådan här attack sägs det. Men regimen har förnekat inblandning och dess allierade Ryssland har antytt att attacken kom väl lämpligt för rebellerna, nu när FN:s vapeninspektörer finns på plats.

Flera länder sa på onsdagkvällen att om regimen inget har att dölja, bör inspektörerna redan under dagen få tillträde till området.

Ännu har inget klartecken getts och det är tveksamt om så blir fallet.