Miljarder till spjutspetsforskning

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet ser ut att bli överens om att den så kallade spjutspetsforskningen ska få mera pengar. Men andra forskningsfrågor är fortfarande olösta. Det är oklart när det kan finnas en färdig uppgörelse om hur staten ska satsa sina forskningspengar.

Hur pengarna till svensk forskning ska fördelas har visat sig vara en svårare förhandlingsfråga än väntat.

Diskussionerna mellan regeringen och samarbetspartierna har kört fast ordentligt och ska återupptas i nästa vecka.

Enligt Ekots källor är det regeringen och miljöpartiet som står längst från varandra.

Regeringen vill prioritera forskning inom medicin och teknik, men miljöpartiet vill också satsa ytterligare pengar på forskning om miljön och om klimatförändringar.

På andra områden är partierna enligt Ekots källor närmare en uppgörelse. De ser ut att bli överens om höja kvalitén på forskarutbildningen och införa fler tjänster för unga forskarassistenter.

Den så kallade spjutspetsforskningen ska också få mer pengar. 250 miljoner satsas per år, enligt kulturminister Leif Pagrotsky.

– Det visar att vi vill satsa på den forskning som ligger i den absoluta framkanten och internationella eliten. Det gäller oavsett om det handlar om medicin, fysik eller teologi. Är den i absoluta framkanten ska den kunna vara med och söka och tävla om dessa pengar, säger Leif Pagrotsky.

Anna Ekström, som är ordförande för Saco och sitter i styrelsen för Uppsala universitet, välkomnar att den mest avancerade forskningen får mera pengar. Men det räcker inte, säger hon. Universiteten måste få mera pengar totalt.

– Ska man nå den målsättning regeringen har satt upp är det många miljarder som måste satsas för att nå det vi lovat i Europa, säger Anna Ekström.

Du sitter i styrelsen för Uppsala universitet. Är ni nöjda med de pengar regeringen ger till forskningen?

– Vi diskuterar hur vi ska få plus och minus att gå ihop när de årliga anslagen är så små som de är. Det handlar mer om att dra åt svångremmen än att satsa stort, säger Anna Ekström.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se