Svenska rovdjursföreningen orolig för framtiden för björnstammen

1:37 min

I går morse inleddes årets björnjakt i landet. 307 björnar får skjutas varav två här i Värmland och Svenska rovdjursföreningen är mycket oroad för framtidens björnstam. Främst för att ingen riktigt vet hur många björnar som finns idag.

– En av invändningarna vi har är att det inte gjorts någon inventering av björnstammen på väldigt många år. Den senaste som gjordes var 2008 om jag minns rätt. Då hade vi en björnstam på runt 3300 björnar och sedan dess har tilldelningen i björnjakten ökat ganska markant, säger Ann Dahlerus, ordförande i svenska rovdjursföreningen.

En inventering har gjorts nyligen i Gävleborg och Dalarna men rovdjursföreningen har hela tiden krävt en nationell räkning av alla björnar. Jens Karlsson på Grimsö forskningsstation håller inte med och säger att naturvårdsverket har tillräcklig kunskap för att sätta jaktgränser.

Två björnar får skjuts i Värmland. Rovdjursföreningen är kritisk till att björnar jagas i Värmland.

– Vi har väldigt svårt att förstå björnjakten i Värmland och har invänt mot den flera gånger. Det ska ju finnas en fast stam av björn i ett län för att man ska ha björnjakt enligt reglementet och det finns ju inte i Värmland, säger Ann Dahlerus.