VÄSTERNORRLAND

Nu kör vi - hög tid att starta höstsäsongen

Susanne Liukkonen, idrottslärare, konditionsfenomen och radiocoach, fortsätter lotsa P4 Västernorrlands lyssnare mot bättre kondition och hälsa. I dag handlar det om att friskvård på arbetsplatsen. Som att börja träna med chefen. Under hösten hör vi Susanne Liukkonen i P4 Morgon varje torsdag klockan 07.40. 

Det är allt vanligare att träna på lunchen eller friskvårdstimmen och dessutom att man man gör det tillsammans med sina arbetskamrater.

– Jag hör jättemycket om det i min vänkrets, man till och med tränar med chefen, då snackar vi förstående och medvetna arbetsgivare, säger Susanne Liukkonen.

– Många är med i lopp tillsammans. Det har utvecklats från vårruset till vasastafett, stafettvasan, ironman med mera. Detta leder i sin tur att de anställda fortsätter sin utveckling på egen hand, får motivation, och anmäler sig till egna lopp eller bara fortsätter träna.

Här listar Susanne Liukkonen sina bästa råd till arbetsgivare och medarbetare som vill utveckla sitt friskvårdsarbete med gemensam träning på jobbet:

*Dusch och ombytesrum är nödvändigt

*Arbetsgivaren bör forska lite, vara intresserad och nyfiken, samt ta reda på vad kollegorna själva vill delta i.

*Det krävs ett flexibelt tänk kring arbetstider/lunchtider. Boka inte in möten klockan 13.00 till exempel. Man kan välja längre lunch och istället börja tidigare elller sluta senare.

*Ta det på en nivå så att alla kan vara med. Se till att börja och avsluta passen tillsammans.

*Lägg upp en budget och satsa på personalen. Ge inte bara en friskvårdspeng som de anställda själv fogar över. Var lyhörd och lyssna på vad de anställda vill. Inget tvång. Allt passar inte alla.

*Ta tillvara resurser bland medarbetarna, finns dolda talanger? Alternativet är att ta hjälp av kunniga utifrån.

*Ha en friskvårdstimme i veckan gemensamt.

*Ha ett gemensamt mål i sikte och håll en kick-off eller träff efteråt. Ha återträffar för att blicka tillbaka och utvärdera. Vad ska vi sikta på nästa år?

*Glöm inte vårt lokala utbud av motionsarrangemang, träna inriktat tillsammans och avsluta med loppet. Kostar inte alls lika mkt att hålla till på hemmaplan, behöver inte alls blir sämre eller mindre roligt för det.