Eskilstuna

50 år sedan Beatles i Eskilstuna

5:57 min

Den 29 oktober är det på dagen 50 år sedan den brittiska popgruppen The Beatles uppträdde i Eskilstuna sporthall. Det uppmärksammas med en nostalgi- och hyllningskonsert i sporthallen med kända profiler inom svenskt musikliv.

– Det är inte för att hjälpa Beatles att sälja fler skivor. Det är för att lyfta fram Eskilstuna i strålkastarljuset under några dagar utanför kommungräns och länsgräns. Nationellt kanske det kan uppmärksammas. Det är världens största musikfenomen och att de har spelat i Eskilstuna är helt otroligt, säger Rolf Hammarlund.

1963 gjorde Beatles sin första utlandsturné i Sverige. Då uppträdde Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr i bland annat Göteborg, Stockholm, Borås, Karlstad och Eskilstuna den 29 oktober inför ca 2000 i publiken. Nu 50 år senare ska sporthallen återigen fyllas med Beatles musik.

Peter Torsén, som var sju år 1963, berättar om sin relation till Beatles:

– För mig är den religiös. Jag blev totalt förändrad den här gången 1963. Jag kommer ihåg när man satt framför teven. Det var ett ljus som kom till den här lilla sjuåringen. Sedan den dagen älskar jag musik, Beatles och lärde mig spela musik och sa att jag vill hålla på med musik och underhållning, och så blev det ju.

Eskilstunaborna, kulturprofilen Peter Torsén och frilansjournalisten Rolf Hammarlund, som tidigare arbetat både på SVT och P4 Sörmland, har sedan september förra året planerat för konserten i sporthallen.

Hur kom det sig att Beatles spelade i Eskilstuna egentligen?

– Eskilstuna var en av städerna som hade en konserthall som fungerade för det här. Konsertarrangören Telstar letade efter lämpliga ställen i Mellansverige.

Vid konserten den 29 oktober, en tisdag, precis som då, kommer flera artister att uppträda, bland andra Niklas Strömstedt, Janne Schaffer och Trio med Bumba, som då var förband till Beatles.

Dessutom spelar hyllningsbandet från Liverpool, Mersey-Beatles, som har varit husband på legendariska Liverpoolklubben The Cavern där Beatles spelade innan genombrottet.

Gruppen kommer bland annat framföra de låtar som Beatles framförde 1963, men också låtar från skivan Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band som släpptes 1967.

Förutom konserten i sporthallen blir det en konsert med den kommunala musikskolan. Elever kommer att framföra Beatleslåtar som de övat på under året.

Peter Torsén och Rolf Hammarlund har också engagerat insamlingen Världens barn. Överskottet ska gå till insamlingen.

Det blir också en bankett på ett av stadens hotell med inbjudna gäster, som exempelvis radiolegendaren Klaes Burling, som såg till att Beatles kom till Sverige i början av 60-talet och så den tidigare programledaren för nyhetsprogrammet Aktuellt och utrikeskorrespondenten i SVT, Sven Strömberg.

Då, 1963, 21-år gammal arbetade han på tidningen Folket och sågade Beatles i en recension. Det har han fått äta upp många gånger sedan dess. Nu är han tillbaka på "brottsplatsen" - 50 år senare. (se recensionen nedan)

Laila Bjurling, tidigare riksdagsledamot, var 16 år då hon stod längst fram i sporthallen 1963.

– Det är ju rätt fantastisk att tänka att det är 50 år sedan jag satt här i sporthallen. Jag var i och för sig här för Jerry Williams skull ska jag erkänna. När Beatleskillarna ställde sig på scenen var det något nytt och de var ju så gulliga.

Vad visste du om Beatles?

– Ingenting. Jag visste att det var ett band som skulle vara med, men en kompis kunde namnen på alla fyra. Det var framförallt George jag tyckt var mer intressant. Det här var en egen stil och ett eget sound och utseendet. Då var de långhåriga och de hade långa och nytvättade luggar som de skakade så härligt och vi bara tjöt i publiken, minns Laila Bjurling och skrattar gott.

Sven Strömberg skrev i Folket 1963:

"Det kan inte hjälpas. Har man inte mycket till övers för den här musiken och sången blir det artisten och hans agerande som kommer i blickpunkten. Och det tål inte skärskådas. Scenförmågan och underhållningsvärdet är ofta lika med noll. Under den stora galan i Sporthallen avslöjades beklämmande svagheter - i ett fall rent osmakligt lågvattenartister. Privat hygglige Jerry Williams tog priset i det fallet. Med exhibitionistiska åthävor stannar han bildligt talat på det dammiga golvet, ålande orgastiskt ryckande. Övriga gäster: Trio med Bumba, The Telstars,The Violents, The Beatles (som dock var spontana) med flera visade upp ett snävt begränsat scenkunnande. Höra sådana här artister på skiva kan vara ok, men se dem live: nej. För dessa enorma gager (Beatles enligt uppgifter 50 000 kr i veckan) begärs verkligen ett mera engagerande, välregisserat och festligt uppträdande".