Fördömer dagens regeringsbeslut

Regeringens beslut om gruvan i Rönnbäcken väcker stora känslor.
Organisationer och sametingspartier motsätter sig beslutet som de anser är av principiell betydelse för hela den samiska befokningen. 

Protesten gäller det beslut som näringsdemartementet tidigare idag tog som säger ja till den planerade gruvan i Rönnbäck. "Ett projekt som drivs av ett konkursmässigt bolag som är under ekobrottsutredning samt har handels-stoppats på börsen" som de undertecknade i protesten kallar det. 

Undertecknade är Landspartiet Svenska Samer Min Geaidnu Riksorganisationen Landsförbundet Svenska Samer Vadtejen Saemiej Sijte Älvräddarna Urbergsgruppen Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby.

De skriver att de inte förstå att riksintresset mineralutvinning väger tyngre än riksintresset rennäring och hela det samiska folkets rätt till sin kultur.  

- Det är med bestörtning vi har tagit del av detta beslut som visar på att total brist på respekt för det samiska folket och internationellt erkända urfolksrättigheter, skriver de i ett pressmeddelande.

Undertecknande tar kraftigt avstånd från denna handling som de anser bygger på en fortsatt kolonisation av det samiska folket och Sápmi och kommer att undersöka möjligheten att gå vidare med processen på ett internationellt plan. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio