Krav på omedelbar inspektion i Syrien

1:56 min

Efter den påstådda gasattacken mot civila i Syrien, som kan ha dödat ett tusental människor, krävs hårdare tag av FN:s säkerhetsråd. En "omedelbar undersökning måste genomföras" är kravet, och om gas har använts så måste omvärlden reagera med kraft.

Torsdagsmorgonen inleddes med nya rapporter om raketattacker från syriska arméstyrkor, mot just den förort utanför huvudstaden Damaskus, där den dödliga gasattacken skall ha ägt rum.

Rapporten om användandet av kemiska stridsmedel, chockade omvärlden - och om den visar sig vara sann - så är det den värsta attacken sedan 1988 då Saddam Hussein gasade ihjäl 5000 kurder i Irak.

Men när FN:s säkerhetsråd samlades i natt, så blev resultatet ett nedtonat diplomatiskt fördömande, och kravet på en omedelbar inspektion stoppades av Ryssland och Kina.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, underströk dock att det måste bli "klarhet" om händelsen, men i samarbete med syriska myndigheter.

För tre dagar sedan, landade några inspektörer - utsända av FN under ledning av svensken Åke Sellström, för att undersöka tre andra områden, som anklagas för att ha varit utsatta för nervgas i mars och april.

Nu finns det uppgifter, att Åke Sellström är i direkta samtal med den syriska regeringen. Men om det betyder att inspektörerna får tillträde, till den nu drabbade förorten öster om huvudstaden, är inte säkert.

Flera nationer, som Storbritannien och Frankrike kräver fortfarande en omedelbar inspektion, och om det visar sig stämma, att den syriska armén har använt nervgas, så måste vi agera med "kraft", sa den franske utrikesministern, Laurent Fabius:

Men vad "kraft" innebär, ville Fabius inte gå in på, mer än att utesluta franska soldater på marken i Syrien.