Alltfler läser böcker i mobilen

1:41 min

Vi läser fler och fler digitala böcker, framför allt numera i den smarta telefonen. Det säger Henrik Berggren från it-företaget Readmill i Berlin på den årliga mediekonferensen The Conference som just nu pågår i Malmö. Och mobilläsandet kan komma att ändra framtidens bokutbud.

– Folk bryr sig väldigt mycket om hur bekvämt det är. Och det som är det mest bekväma är apparaten som man har med sig hela tiden, det vill säga mobiltelefonen, förklarar Henrik Berggren.

– Väldigt många har varit skeptiska till detta, skärmen är ju så liten. Telefonen använder jag ju för att ringa eller skriva sms med. Men man ser att mediekonsumtionen på datorer som vi har med oss - den breder ut sig - också när det gäller bokläsning.

Henrik Berggrens nya siffror visar också att bokläsarna i Europa nu hellre skaffar dyra smarta telefoner eller surfplattor som kan användas till mycket, än läsplattor. Försäljningen av de handdatorer som ska likna böcker och som är väldigt mycket billigare går ner.

Och mobilläsarna är aktiva:

– De diskuterar, de kommenterar intressanta saker i marginalerna på böckerna och de läser många böcker och läser fort, säger Henrik Berggren.

Jämför man bokläsarna i USA med dom i Europa så hinner amerikanerna i snitt med en bok mer om året. Möjligen för att skrivs det kortare böcker i USA:

– Man behöver experimentera med att förändra hur böcker och filmer och musik faktiskt ser ut, för att skapa en produkt som konsumenterna verkligen vill ha.

Kommer det att skrivas romaner även i framtiden?

– Det kommer det alltid att göra, säger Henrik Berggren.

Och det kommer alltid att finnas kvar böcker på papper.

Men försäljningen av e-böcker ökar även i Europa. Fast förändringen är ganska långsam:

– Amerikanerna har ju verkligen skapat den marknaden med till exempel stora mediebolag som Amazon. Och du kan man klart luras och tänka att den utvecklingen är ju flera år gammal. Men man ska tänka på att musikmarknaden är ungefär åtta, tio år före e-boksmarknaden.

– Det är fortfarande väldigt tidigt, men jag är helt övertygad om att e-böcker kommer att bli huvudsättet som folk läser böcker på i framtiden. Det kommer att ta tid, men det kommer att bli så. Slutar Henrik Berggren från Readmill - en av de kring 40 talarna på The Conference i Malmö med över 900 deltagare.

Åke Pettersson
ake.pettersson@sverigesradio.se