Ljusning på arbetsmarknaden visar nya siffror

1:56 min

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, som kom på torsdagen, tyder på en starkare arbetsmarknad. I juli var det 66 000 fler i arbete än motsvarande månad förra året. På en arbetsförmedling på i Stockholm är inte alla övertygade om att det blivit bättre.

Michael Halén, som i somras slutade som åkare, har en ganska optimistisk syn på arbetsmarknaden och hoppas ganska snart få jobb som personlig assistent:

– Jag har ju varit arbetslös så kort tid så jag är kanske inte rätt man att fråga, men det finns ju jobb och jag räknar inte med att gå runt och vara arbetslös vansinnigt länge till, säger Michael Halén, som i somras slutade som åkare.

Du tror att du ska kunna hitta ett jobb ganska snart?

– Ja, det tror jag.

Och vad baserar du det på?

– Självkänsla.

Men barnskötaren Susanne Bjersbo som har varit arbetslös sedan i april är inte lika övertygad om att det har vänt på arbetsmarknaden.

– Jag vet inte, fast jag tycker inte som att det känns som det. Jag söker ju allt och är öppen för allt, men det är svårt. Jag har svårt att tro på det. Tittar man på bekanta och vänner och så har en del fått jobb och en del inte, så jag vet inte vad jag ska tro.

De nya siffrorna från Statistiska centralbyrån visar att arbetslösheten just inte har förändrats från juli förra året utan ligger kvar på 7,2 procent, men när det gäller sysselsättningen har den förbättrats och det var  66 000 fler som hade jobb i juli i år. Och det tolkar Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors som en positiv utveckling.

– Man kan säga att arbetsmarknaden förbättras sakta men säkert just nu.

Så det har vänt?

– Ja, det har vänt. Det som har hänt för Sveriges del är att vi har klarat oss väldigt bra från den så kallade eurokrisen. Det som hände egentligen är att förbättringen på arbetsmarknaden upphörde, men under det här året kan vi se en viss förbättring på arbetsmarknaden månad för månad, säger Tord Strannefors.

Är det här en förbättring som kommer att hålla i sig tror du?

– Det tror jag. Man ska fortfarande komma ihåg att det går väldigt dåligt ute i Europa, men det ser något bättre ut där och det gör ju att det finns mycket som talar för att den här förbättringen fortsätter det här året, och även nästa år, säger Tors Strannerfors.