Tysk terrorgrupp överlevde på grund av strukturella fel

1:57 min

Hur var det möjligt att en högextremistisk terrorgrupp under tio år kunde driva runt i Tyskland och mörda tio människor, råna banker och utföra sprängattentat utan att myndigheterna kom dem på spåren? I dag presenterade en särskild parlamentarisk kommission sitt entydiga svar: Ett totalt misslyckande för hela rättsväsendet.

– Det har varit fel och försummelser på alla nivåer, säger Eva Högl, socialdemokraternas ledamot i kommissionen. Polisen, författningsskyddet, åklagare och även på den politiska nivån, säger hon.

Och den slutsatsen ställer sig samtliga ledamöter bakom. För det handlar inte om enstaka misstag eller brister hos enskilda individer.

Att den nynazistiska terrortrion NSU kunde härja fritt under så lång tid handlar om strukturella fel, myndigheter som varken samarbetar över organisationsgränser eller mellan delstater. Och som framför allt inte förmådde se de politiska motiven och sambanden bakom morden och sprängattentatet.

Alla utom ett av offren hade turkisk bakgrund. För polisen och utredarna tycktes bara en förklaring ha varit möjlig, konstaterar kommissionens ordförande.

– Turkar mördar turkar, så tycks inställningen har varit, enligt Sebastian Edathy. Och det är det mest oroande, för att ändra mentaliteten är betydligt svårare än att införa nya lagar, säger han.

Offrens anhöriga, som länge själva misstänkliggjordes när polisen utgick från organiserad brottslighet bakom morden, är lättade över att rapporten så tydligt beskriver myndigheternas agerande som landets största rättsskandal.

Men det krävs stora insatser för att återupprätta det förlorade förtroendet, säger juristen Mehmet Daimagüler, som företräder mordoffrens anhöriga.

– En rättstat är bara trovärdig om den behandlar alla medborgare lika. Den känslan har jag inte längre, säger juristen Mehmet Daimagüler, och den upplevelsen många tyskar med turkisk bakgrund delar idag.