"Vi har inget förtroende för Bermudez-Svankvist"

Arbetsförmedlingens styrelses ordförande Christina Johansson meddelar nu att styrelsen inte längre har förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Bermudez-Svankvist riskerar därmed sitt jobb.

- Vi har inget förtroende för generaldirektören, och det har jag redan meddelat departementet, säger ordförande Christina Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Ett arbetsmöte för styrelsen var schemalagt sedan maj i år. På agendan fanns diskussioner för framtiden och förtroendet för myndigheten.

Innan mötet startade fick medlemmar i styrelsen reda på uppgifter om Bermudez-Svankvists mobilräkning som under perioden mars 2012 till augusti 2013 hamnade på 311 000 kronor.  

Hur såg förtroendet ut innan ni fick uppgifterna om mobilräkningen?

- Vi har konstaterat att det var lågt. Och detta gjorde att det naggades ytterligare i kanten, säger Christina Johansson.

Tycker du att Bermudez-Svankvist ska sitta kvar som generaldirektör?

- Det är inte vi som är arbetsgivare utan det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer, säger Christina Johansson.

Fram till lunch i dag var generaldirektör Bermudez Svankvist med på styrelsemötet. Sedan fortsatte styrelsen utan hennes närvaro fram till innan klockan 13.00 då mötet avslutades.

Ordförande Christina Johansson ringde efter mötets slut upp till arbetsmarknadsdepartementet om styrelsens uppfattning om det saknade förtroendet för Arbetsförmedlingens ledning.

Fackförbundet ST vill inte att Bermudez-Svankvist sitter kvar som generaldirektör. Britta Leijon är ordförande för ST.

– Våra medlemmar har länge framför att det finns stora brister i hur verksamheten leds. Det har vi fram,för till ledningen under lång tid, säger hon.

Finansminister Anders Borg säger att det är för tidigt att uttala sig om framtiden för ledningen för Angeles Bermudez-Svankvist. Borg säger att man först ska ta del av en samlad bedömning från Arbetsförmedlingens sida.